Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) Yönetmeliği’ne göre işverenler, çalışanların ruh ve vücut bütünlüğünü korumak için iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almak ve çalışanlara gerekli araç ve gereçleri noksansız sağlamak zorundadır. KKD’ler ve iş elbiseleri çalışanı çalışma ortamındaki zararlı ve tehlikeli faktörlere karşı koruma görevi üstlenir. Bu haftaki yazımızda gastronomi sektöründe iş kıyafeti ve iş güvenliği malzemelerine değineceğiz.
Gastronomi Sektöründe İş Elbiseleri
Gastronomi sektöründe iş kıyafetleri çalışanın gıdayla olan temasını kesecek ve rahat hareket etmesine olanak sağlayacak şekilde olmalıdır. Yemek yapılan alanlar genellikle sıcak olur. Bu sebeple tercih edilecek iş kıyafetinin kişiyi terletmeyecek ve cildinin rahat nefes almasını sağlayan kumaştan üretilmiş olması önemlidir. Bazen de gıdalar soğuk hava depolarında muhafaza edilebilmektedir. Buralarda çalışan personellerin iş kıyafetleri yalıtımlı ceket iş eldiveni ve koruyucu başlık içermelidir. Bulaşık odalarında ise su geçirmez önlük ve koruyucu eldivenler kullanılmalıdır.
Gastronomi Sektöründe Kişisel Koruyucu Donanımlar
Kişisel koruyucu donanımlar bulaşık yıkama, kesme veya soyma istasyonlarında kullanılabilmektedir. Bu istasyonlarda genel koruma için lastik eldivenler, kesilme veya ciddi yaralanmalara karşı koruyucu eldivenler tercih edilebilmektedir. Fırınlarda tozlanma tehlikesine karşı koruyucu faktör olarak toz maskeleri kullanılabilmektedir.
Şefler, aşçılar, komiler, fırıncılar ve diğer gastronomi çalışanları için iş elbiseleri, özel tasarım iş kıyafetleri, iş ayakkabıları ve iş güvenliği malzemeleri için www.kardelentekstil.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.