Bir Savunma Kalkanı Olarak İş Güvenliği Malzemeleri: Kişisel Koruyucu Donanımlar

Çeşitli güvenlik önlemleri gerektiren iş sektörleri, (inşaat, endüstri, kimya, laboratuvar, radyasyon vb.) iş elbiseleri ve iş güvenliği malzemeleri üreten üreticiler tarafından kişisel koruyucu ekipmanların gerekliliği ve önemi hiç şüphesiz bilinen bir gerçektir. Bunlar dışında tüm dünyanın kişisel koruyucu donanımların varlığıyla tanışması ve yakın temas kurması 2019 yılı Aralık ayı sonunda gerçekleşmiştir. Çin’in Vuhan eyaletinde ortaya çıkan ve tüm dünyada ölümlere sebep olan, devletleri bir dizi ciddi önlemler almaya iten COVİD-19 aynı zamanda hepimizin yaşamında köklü değişiklere sebep olmuştur.

Kişisel Koruyucu Donanım, iş güvenliği malzemeleri, baskılı iş elbisesi

İş güvenliği malzemeleri arasında gösterilen, kişisel koruyucu ekipmanlar denilince birçoğumuzun aklında birtakım araç, malzeme ve giysi şekillenebilmektedir. Bu makale ile KKD nedir ya da ne değildir birlikte bulmaya çalışacağız. Avrupa Birliği tarafından 2016/425 Personal Protective Equipment olarak yayınlanan yönetmenliğinin, Türkiye’de de “Kişisel Koruyucu Donanımlar” olarak çevirisi yapılmış ve resmî gazetede yayınlanmıştır. Yönetmeliğin uygulanmasından Aile ve Sosyal Çalışmalar Bakanlığı sorumludur. Yönetmelikteki tanıma göre kişisel koruyucu donanımlar; bir veya birden fazla sağlık riskine karşı korunmak amacıyla giyilmek, takılmak, taşınmak ve tutulmak üzere tasarlanmış cihaz, alet veya iş güvenliği malzemeleri olarak ifade edilir.

 

 

Kişisel Koruyucu Donanım, Siperlik, Eldiven, Toz Maskesi, iş güvenliği malzemeleri

 

 

Yönetmelik ve tanımdan yola çıkarak göz ve yüz koruyucuları (siperlik, gözlük, tam yüz maskeleri), kulak koruyucuları (kulak tıkacı, ses geçirmeyen kulaklık, barete takılan kulaklık), baş koruyucuları (madenci bareti,  inşaat bareti, itfayeci bareti, kask), el ve kol koruyucuları (eldiven,kolluk), ayak ve bacak koruyucuları (İş ayakkabısı), vücut ve gövde koruyucuları (emniyet kemeri, tek kullanımlık tulum) ve solunum sistemi koruyucuları (kimyasal gaz maskesi, tam yüz gaz maskeleri, yarım yüz gaz maskeleri, toz maskesi) kişisel koruyucu donanım türleri arasında sayılır. 

 

Kişisel Koruyucu Ekipman, Tek Kullanımlık Tulum, Toz Maskesi

 

Yönetmeliğine göre; Kişisel koruyucu donanımlar sınıflandırılırken kullanılacakları alanların taşıdıkları risk grubu çerçevesinde belirlenir. Buna göre Kategori 1, Kategori 2 ve Kategori 3 şeklinde bir sınıflandırmaya tabi tutulmuşlardır.

Kategori 1: Kişisel koruyucu donanımlar, yüzeysel mekanik yaralanmalar, zayıf etkili temizlik malzemeleri ile temas veya su ile uzun süreli temas, 50°C’yi geçmeyen sıcak yüzeyler ile temas, güneş ışığına maruziyet nedeniyle gözlerde meydana gelen hasar, aşırı olmayan atmosferik şartlar düzeyindeki asgari düzeydeki riskleri içerir.

Kategori 2: Kategori 1 ve Kategori 3 dışında kalan riskleri içerir.

Kategori 3: Ölüm veya insan sağlığına geri dönüşü olmayan zararlar ve çok ciddi hasarlara neden olan riskleri (kimyasal maddeleri, zararlı biyolojik ajanlar, iyonize radyasyon vb.) içerir. Pandemi nedeniyle şu sıralar çok sık rastlanılan Kategori 3 ürünler; EN 14126, Type 3, Type 4, Type 5 ve Type 6 tek kullanımlık lamineli tulumlar, siperlikler, N95 ve FFP2 yüz maskeleridir.

 

 

Kişisel Koruyucu Ekipmanlar, Baret, Eldiven, Koruyucu Gözlük

 

İnsanı korumaya yönelik iş güvenliği malzemelerinden oluşan kişisel koruyucu donanımlar ancak ve ancak CE belgeli olarak piyasaya arzı mümkündür. Bu sebeple doğru tercih edilen kişisel koruyucu donanımlar hayat kurtarmaktadır. CE belgeli ürün; insan sağlığı, can ve mal güvenliği, çevre ve tüketicinin korunması açısından sahip olunması gereken asgari gereksinimleri karşılama düzeyi olarak ifade edilir.

Kişisel koruyucu donanımların yukarıda ifade edildiği gibi sınıflandırılmış olmaları aslında CE belgelendirme ile de yakından ilgilidir. Örneğin; Kategori 1 tek kullanımlık tulumlar, onaylanmış bir kuruluşa gerek kalmadan üreticinin deklarasyonu ile asgari gereksinimleri karşıladığı beyan edilerek piyasaya sunulabilir. Ancak Kategori 3 tek kullanımlık tulumlar için öncelikle onaylanmış kuruluş tarafından test ve belgelendirme işlemleri yapılarak ürüne CE işareti eklenmektedir.

Kalite anlayışı, müşteri memnuniyeti ve tasarımlarıyla 28 yıldır endüstriyel iş kıyafetleri sektöründe faaliyet gösteren Kardelen, iş elbiseleri, iş ayakkabıları ve iş güvenliği malzemeleri üretimine devam etmektedir. Siz de hem kendinizin hem de çalışanlarınızın sağlığını önemsiyorsanız kişisel koruyucu donanımlar, iş kıyafetleri, iş yeleği, iş ayakkabıları ve iş güvenliği malzemeleri konusunda kardelentekstil.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.