Son zamanlarda hayatımıza giren pandeminin zorlayıcı koşullarına rağmen, araştırmalara göre istihdamı arttıran tek sektörün inşaat sektörü oluğu belirlenmiştir. Ayrıca bir başka araştırmadaki verilere göre de sektörde istihdam edilen kişi sayısının 1 milyon 736 bini aşmış olduğunu söyleyebiliriz.
Bunlara ek olarak ülkemizdeki TUİK verilerine bakıldığında 2020 yılından itibaren yapı ruhsatına sahip olan yapıların yüz ölçümünde %48,7 oranında artış meydana gelmiştir. Tüm bu veriler göz önüne alındığında, Türkiye’deki yaklaşık 1 milyon 736 bin kişinin hem iş güvenliğini hem de konforunu sağlayabilmek için doğru inşaat elbisesi ve iş güvenlik malzemelerinin hayati bir önem taşıdığını gözlemleyebiliriz.
İnşaat İşçi Kıyafetleri Ve Önemi
Dış etkenlere karşı koruma sağlayan inşaat işçi kıyafetleri, aynı zamanda iş verimliliğini arttırma konusunda da etkilidir. Bazı kimyasallara karşı koruma özelliği bulunan inşaat elbisesi, çalışma esnasında gerçekleşebilecek herhangi bir tehlikeyi önlediği için hayati bir öneme sahiptir.
Çalışanları kaza riskine karşı korumak ve konfor sağlamak, inşaat işçi kıyafetlerinin temel özelliğidir. Bu kıyafetleri seçerken dikkat edilmesi gereken mesele, dünya genelinde belirlenmiş olan güvenlik standartlarını eksiksiz bir şekilde taşıyor olmasıdır. Özellikle riskli meslek grupları için iş kıyafetleri seçimi ayrı bir titizlikle yapılmalıdır.
İnşaat Elbiseleri Çeşitleri
İnşaat elbiseleri, iş sahasındayken çalışanların rahatlığına uygun olacak şekilde özel tasarlanmıştır. Model ve özellik açısından oldukça farklı olmalarının yanı sıra dayanıklılıkları ile dikkat çekerler. Çoğunlukla çalışma saatlerini dış mekânlarda geçiren çalışanlar, farklı hava koşullarına maruz kalmaktadırlar. Dolayısıyla kumaş seçimini mevsim ve bölge odaklı yapmak faydalı olacaktır. Kişiye uygun olmayan elbiseler yapılan işi kısıtlayabilir.
Aşağıda sizler için inşaat elbisesi çeşitlerini listeledik;
- İş tulumu
- Yazlık-kışlık iş gömleği
- Çok cepli iş iş pantolonu
- İş ceketi
- Reflektörlü iş yeleği
- İş montu