Doğru Kulak Koruyucu Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 3 Önemli İpucu

Kulak koruyucu seçimi gürültü seviyesi, rahatlık ve kişisel uygunluk gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Bu haftaki yazımızda kulak koruyucu seçerken dikkat edilmesi gereken 3 önemli ipucu paylaşacağız.

Çoğu çalışan artık gürültüye alıştım, gürültüyü duymuyorum yanılgısına kapılıp kulak koruyucusunu takmama yoluna gidebilir. Gürültünün bir insana zarar verici olması için rahatsız edici hatta acı verici derecede olması gerekmez. Siz, kulağım gürültüye alıştı diye düşünürken geçici kulak körleşmesi veya işitme kaybı çoktan başlamış olabilir. Kulaklarınızı gürültüden korumazsanız, kulak çınlaması hayatınızda kalıcı ve sürekli bir rahatsızlık haline gelebilir. Kişisel koruyucu donanımlar arasında yer alan kulaklık ve kulak tıkacı kullanmak işitme duyunuzu kaybetme riskini azaltacaktır.

Gürültü durduktan sonra kulaklarınızda daha önce olmayan bir çınlama, uğultu veya ıslık tarzı bir ses fark ederseniz, bu bir uyarı göstergesidir. Kulak çınlaması olarak adlandırılan bu durum, iç kulağınızdaki sinir hücrelerinin güneş yanığına benzer bir şekilde tahriş olduklarını ve aşırı çalıştıklarının göstergesidir. Kulaklarınızı gürültüden korumazsanız, kulak çınlaması hayatınızda kalıcı ve sürekli bir rahatsızlık haline gelebilir.

 

Aşağıda verdiğimiz 3 önemli ipucu ile kulak koruyucunuzu kolaylıkla seçebilirsiniz.

1. Çalışma Ortamındaki Gürültünün Ne Kadarını Azalmaya İhtiyacınız Olduğunu Bilin

Dünyadaki en büyük çevre tehlikesi/kirliliğinden biri de gürültüdür. Gürültü tehlikesi, gürültünün seviyesine ve süresine maruz kalmanın ne sıklıkla meydana geldiğine bağlıdır. Sese düzenli olarak maruz kalmanın tehlikeli hale geldiği nokta, 85 desibellik bir seviyedir.

Maruz kaldığınız gürültü seviyesini ölçüm cihazlarıyla ölçebilirsiniz. Hemen hemen bütün kulak koruyucular maruz kalınan gürültü seviyesini 10 desibele kadar düşürebilmektedir.  Ancak gürültünün 10 desibelden fazla düşürülmesi gerektiğinde daha donanımlı bir kulak koruyucu kullanmak gerekecektir.

Bazen de gürültü seviyesinin çok fazla düşürülmesi ters etki yapabilir. Çalıştığınız iş güvenliği malzemesinin sesini yeteri derecede duymamak iş güvenliği açığı oluşturacaktır.

100 desibel ya da daha yüksek gürültü seviyelerinde (motorlu testere, matkap, çivi tabancası, silah gürültüsü vb.) maruz kalıyorsanız, çift işitme koruması (kulak tıkacı üzerine kulaklık) takmalısınız.

 

 

2. İş Yerindeki Görevlerinizi Göz Önünde Bulundurmalısınız

Doğru işitme koruyucusunu seçerken gürültü seviyelerinin ötesinde işyeri özellikleri de dikkate alınmalıdır. Örneğin, koruyucu gözlük, baret veya solunum maskesi gibi baş koruyucu kullanmanız gerekiyorsa koruyucu kulaklığınızı bu durumları göz önünde bulundurarak seçmelisiniz.  Bazı koruyucu gözlükler, kulak çevresindeki sızdırmazlığını engelleyerek sesin kulağa sızmasına neden olabilmektedir. Kulaklıklar, baretlerin veya kaskların oturmasını engelleyebilmektedir. Bu sebeple bazı manşonların düşük profilli bir kafa bandı olabildiği gibi doğrudan bir baret veya kaska monte edilmek üzere tasarlanmış da olabilir. Bu gibi durumlarda barete takılabilen kulaklık takmak doğru seçim olacaktır. Kulak koruyucunuzun iş yerinde kullandığınız diğer iş güvenliği malzemeleri ile uyumlu olduğundan emin olun.

Dikkat etmeniz gereken bir diğer durum maruz kaldığınız gürültünün sürekli olup olmadığıdır. Gün içerisinde aynı gürültülü ortamda çalışmıyorsanız kulak tıkacı yerine kulaklık kullanmak doğru seçim olacaktır. Çünkü kulaklığı çıkarmak veya takmak kulak tıkaçlarına göre daha kolaydır.

İş yerinde elleriniz sürekli kirleniyorsa ellerinizin gerekli temizliğini yapmadan kulak tıkacını çıkarmanız kulağınızın mikrop kapmasına sebep olacaktır. Çalıştığınız ortamın çok sıcak veya çok soğuk olması da kulak koruyucunun seviyesini etkileyebilmektedir. Kulaklıklar sıcak ortamlarda rahatsız edici olabilirken, kulaklık yastıkları çok soğuk ortamlarda etkisiz hale gelebilir.

 

 

3. İşinizi Yaparken Neyin Daha Rahat ve Kullanışlı Olduğuna Karar Verin

Çoğu insan, kulak tıkaçlarını özellikle uzun sürelerde sıcak ortamlarda kullanıldığında, kulaklıklara oranla daha rahat bulmaktadır. Kulak tıkaçları hafif, saklaması kolay ve beklenmedik maruziyetler için el altında kolayca tutulabilme özelliklerine sahiptir.  Bununla birlikte, kulak tıkaçlarının kulağa doğru şekilde oturmasını sağlamak zor olabilir. Bazı kulak tıkaçlarının farklı boyutları vardır, bu nedenle hangi boyutun sizin için doğru olduğunu belirlemede yardıma ihtiyacınız olabilir. Kulak kanallarınız çok dar veya çok kıvrımlıysa, buna uyacak bir kulak tıkacı bulmak zor olabilir. Kulak tıkaçları genellikle ucuzdur, ancak sık sık değiştirilmeleri gerekir; bazı kulak tıkaçları yalnızca bir kez kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Kulaklıklar ise genellikle tek boyutlu iş güvenliği malzemesidir. Pek çok insan bunları düzgün ve tutarlı bir şekilde takmayı daha kolay bulur. Kulaklıkların hızlı bir şekilde çıkarılması ve değiştirilmesi daha kolay olduğu için aralıklı kullanımlarda tercih edilebilmektedirler. Kulak tıkaçlarından daha hacimli olduklarından dolayı sıcak yerlerde veya dar alanlarda rahatsız edici olabilmektedirler. Kulak tıkaçlarına göre daha pahalıdırlar, ancak daha dayanıklı ve uzun ömürlüdürler.

Kalite anlayışı, müşteri memnuniyeti ve tasarımlarıyla 28 yıldır endüstriyel iş kıyafetleri sektöründe faaliyet gösteren Kardelen, iş elbiseleriiş ayakkabıları ve iş güvenliği malzemeleri üretimine devam etmektedir. Siz de hem kendinizin hem de çalışanlarınızın sağlığını önemsiyorsanız kişisel koruyucu donanımlar, iş elbiseleri, iş ayakkabıları ve iş güvenliği malzemeleri konusunda kardelentekstil.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.