İş Güvenliğini Önemseyenlerin Koruyucu Eldiven Seçerken Dikkat Etmesi Gereken Kontrol Listesi

Kişisel koruyucu ekipmanlar içerisinde yer alan iş eldivenleri iş yaşamında en çok kullanılan iş güvenliği malzemelerindendir. Genellikle koruyuculuk seviyesi ve eldivenin içerdiği malzemeye dikkat edilmeden iş eldiveni satın alınmaktadır.

Tercih edilecek koruyucu eldivenin tehlike riskine göre tercih edilmiş olması son derece elzemdir. Tehlike sınıfı gözetilmeden alacağınız eldiven koruyucu özelliğini yerine getirmediği gibi yeni bir takım riskler de ortaya koyabilir. İş elbisesi ve iş ayakkabısı ile birlikte doğru tercih edecek iş eldiveni, iş kazası riskinizi en aza indirecektir. Bu haftaki makalemizde koruyucu eldiven seçerken dikkat etmeniz gereken kontrol listesini sizinle paylaşacağız.

 

 

1. Koruyucu Eldivenin Koruma Becerisi

Koruyucu eldivenlerin koruma becerisi için belirlenen belli standartlar vardır. Çalışanlarınızın iş eldiveni ihtiyacını anlamak için belirli denemeler yapılması gerekir. Koruyucu eldiveninizi satın almadan önce numuneler edinmeli ve işçileriniz bu eldivenleri yaklaşık bir hafta boyunca test etmesini sağlamalısınız.

2. Koruyucu Eldivenin Koruyuculuk Özelliği

Koruyucu eldivenler, koruma seviyelerine özgü, özel kaplamalı malzemelerden üretilir. Örneğin saç metal işi ile uğraşıyorsanız bu işe özel eldiven kullanmalısınız. Bu eldivenler genellikle metal işleme yağıyla kaplanarak üretilir. Aynı şekilde yüksek katlı binalar için büyük cam levhalar üretiyorsanız, son derece iyi bir tutuşa ve kesilme direncine karşı yüksek koruma sağlayan bir iş eldivenine ihtiyacınız olacaktır. 

 

3. Koruyucu Eldivenin Kesilmelere Olan Direnci

En çok karşılaşılan iş kazalarının başında el kesilmeleri gelir. Bu riski en aza indirmek için teknolojinin de sayesiyle çeşitli malzemeler geliştirilmiştir. Özellikle son dönemde ısıya dayanıklı, güçlü sentetik elyaftan üretilmiş kevlar malzemesi ile kesilme direncinde çok önemli bir yol kat edilmiştir. Doğru eldiveni tercih ettiğinizde elinize cam kırığının girme riskini azalmış olacaksınız.

4. Koruyucu Eldivenin Aşınma Direnci

Kesiklerden sonra gelen iş kazası el aşınma yaralanmalarıdır. Bu durum koruyucu eldivenlerde aşınma direncinin önemini ortaya koyar. Aşınma direnci çalışılan sektör ve yapılan işle doğru orantılıdır. Çok yüksek aşınma direncine sahip olan bir eldivenin bile gün içerisinde çalışılan işe göre birkaç kez değiştirilmesi gerekebilir.

5. Koruyucu Eldivenin Delinme Direnci

Delinme direncine karşı koruyucu eldiven tercih ederken iğneler gibi küçük nesnelerle mi yoksa kırık cam gibi büyük nesnelerle mi uğraştığınızı bilmeniz gerekir. Delinmenin şiddetine göre farklı standartlarda üretilen koruyucu eldivenler bulunmaktadır. Bu sebeple tehlike riskini çok iyi analiz etmeniz gerekir.

6. Koruyucu Eldivenin Çarpma Dayanıklılığı

Darbelere karşı dayanıklı iş eldivenleri elin üst kısmında ve parmaklarda dolgu içeren malzemelerden üretilir. Çarpma dayanıklılığı standardına uygun üretilen koruyucu eldivenler sayesinde çeşitli endüstrilerde el arkası kırıklarının önemli ölçüde azaldığı gözlemlenmiştir.

7. Koruyucu Eldivenin Isı Dayanıklılığı

Isıya dayanıklı eldivenlerin ilgili standart kapsamında belli sıcaklık değerlerine sahip olması gerekmektedir. Özellikle erimiş metaller, kaynak parçaları gibi yüksek ısı ile çalışılan sektörlerde neye ihtiyaç olduğunun dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.

8. Koruyucu Eldivenin Titreşim Direnci

Pnömatik aletler vb ekipmanlar kullanan işçiler için titreşim direnci hayati bir gerekliliktir. Bu gereklilik ihmal edilirse ciddi el ve kol sakatlıkları ve titreşim sendromuna neden olabilir.

9. Mikroorganizmalardan Koruyan Koruyucu Eldiven

Mikroorganizma koruyucu özellik, çoğunlukla sağlık sektöründe kullanılan tek kullanımlık eldivenlerdir. Alerji, pudra, aşınma ve delinme direnci özelliklerine sahip olan mikroorganizmalardan koruyucu eldivenler de bulunmaktadır.

Kalite anlayışı, müşteri memnuniyeti ve tasarımlarıyla 28 yıldır endüstriyel iş kıyafetleri sektöründe faaliyet gösteren Kardelen, iş elbiseleriiş ayakkabıları ve iş güvenliği malzemeleri üretimini ve tedarikini yapmaktadır. Siz de iş kıyafeti arayışı içerisindeyseniz İzmit, İkitelli, Gebze, Dudullu-Ümraniye iş elbiseleri mağazalarımızdan ve kardelentekstil.com.tr adresinden istediğiniz iş elbiselerini ve iş güvenliği malzemelerini tedarik edebilirsiniz.