İş Ayakkabıları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Günümüzde hemen hemen bütün çalışma ortamları bir dizi güvenlik önlemleri gerektirmektedir. Ayak yaralanmaları iş yerlerinde meydana gelen kaza türlerinden birini oluşturmaktadır. Bu sebeple firmalar veya şahıslar iş güvenliği ayakkabısı kullanımını gerektiren normlara uymak zorundadır. Bu haftaki yazımızda iş ayakkabılarının kategorilerine ve özelliklerine değinilecektir.

Koruyucu Ayakkabılar

TS EN ISO 20345, TS EN ISO 20346, TS EN ISO 20347 standartlarına göre üretilen ve tanımı yapılan iş ayakkabılarıdır. Bu standartlara göre koruyucu ayakkabılar; giyen kişiyi, kaza anında ortaya çıkabilecek yaralanmalardan koruyacak koruyucu özellikleri olan iş ayakkabıları şeklinde tanımlanmaktadır.

 

 

1. Emniyet Ayakkabıları

Emniyet ayakkabıları, TS EN ISO 20345 standardında tanımlanmıştır. Bu tip ayakkabılar çelik burunlu iş ayakkabılarıdır. Bu ayakkabılardaki çelik burun 200J’luk enerji (1m/20kg’lık) düşme kuvvetine dayanacak şekilde üretilmiştir. Ayrıca, mekanik dayanım özellikleri, kayma direnci özelliği, ısıl dayanım özellikleri, elektriksel özellikler ve ergonomik özellikler içermektedirler.

TS EN ISO 20345 güvenlik standardı, ayakkabıların çelik veya kompozit korumalı güvenlik standartlarına göre bazı kodlarla açıklamaktadır. Bu kodlar aşağıdaki gibidir:

SB: Temel güvenlik özelliklerine sahip ayakkabıları ifade etmektedir.

S1: Yağa dayanıklı taban, şok emici topuk bölgesine sahip, antistatik özellikli ayakkabıları ifade etmektedir.

S1P: Yağa dayanıklı taban, çelik ara taban, şok emici topuk bölgesine sahip, antistatik özellikli ayakkabıları ifade etmektedir.

S2: Yağa dayanıklı taban, suya dayanıklı yapısı olan, şok emici topuk bölgesine sahip olan, antistatik özellikli ayakkabıları ifade etmektedir.

S3: Yağa dayanıklı taban, suya dayanıklı yapısı olan, çelik ara tabanlı, şok emici topuk bölgesine sahip, antistatik özellikli ayakkabıları ifade etmektedir.

 

 

2. Güvenlik Ayakkabıları

Giyen kişiyi, kaza anında ortaya çıkabilecek yaralanmalardan koruyacak koruyucu özellikleri olan iş ayakkabıları şekilde üretilmektedir. Güvenlik ayakkabıları mekanik dayanım özellikleri, kayma direnci özelliği, ısıl dayanım özellikleri, elektriksel özellikler ve ergonomik özellikler içerir.

3. İş Ayakkabıları

İş ayakkabıları, TS EN ISO 20347 standardında tanımlanmıştır. Bu ayakkabılar çelik burun içermedikleri gibi mekanik dayanım özellikleri hariç, emniyet ayakkabıları ve güvenlik ayakkabıların diğer koruyucu özelliklerine sahiptirler. Diğer ayakkabı tipleri için de belirlenmiş standartlar vardır. Bunlar; elektrik yalıtımlı(yalıtkan) ayakkabılar için TS EN 50321 standardı, İtfaiyeci ayakkabıları için TS EN 15090 standardı, kimyasala karşı koruyucu ayakkabılar için TS EN 13832, elektrikli testereyle kesmeye dirençli güvenlik ayakkabıları için TS EN ISO 17249 standartları kullanılmaktadır.

TS EN ISO 20347 güvenlik standardı, burnunda çelik burun içermeyen, darbe dayanımı olmayan iş ayakkabılarının güvenlik standartlarını bazı özel kodlarla açıklamaktadır. Bu kodlar da aşağıdaki gibidir:

01: Şok emici topuk bölgesine sahip, antistatik özellikli ayakkabıları ifade etmektedir.

01P: Çelik ara tabanlı, şok emici topuk bölgesine sahip antistatik özellikli ayakkabıları ifade etmektedir.

02: suya dayanıklı, şok emici topuk bölgesine sahip, antistatik özellikli ayakkabıları ifade etmektedir.

03: Suya dayanıklı, çelik ara tabanlı, şok emici topuk bölgesine sahip, antistatik özellikli ayakkabıları ifade etmektedir.

İş’te iş güvenliğinizi önemseyen Kardelen, 30 yıllık iş tecrübesiyle iş elbiseleri, iş güvenliği malzemeleri, çelik burunlu-burunsuz iş ayakkabıları ve botlarıçelik tabanlı-tabansız iş ayakkabılarıelektrikçi iş ayakkabılarıinşaatçı ayakkabıları, ayakkabı burun koruyucuları ve Mekap ayakkabı ürün çeşitleri ile müşterilerinin isteklerine cevap vermektedir. Siz de kendinizin ve çalışanlarınızın iş güvenliğini önemsiyorsanız kişisel koruyucu donanımlar, iş elbiseleri, iş ayakkabıları ve iş güvenliği malzemeleri konusunda kardelentekstil.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.