Yüksekte Güvenli Çalışmaya Yönelik Güvenlik Rehberi

Yüksekte çalışma ölümlerin ve büyük yaralanmaların önemli sebeplerinden biridir. İster her gün ister ara sıra yükse çalışıyor olun, güvenli bir şekilde çalışmak her zaman birinci önceliğiniz olmalıdır. Yasalar, işverenlerin bir dizi güvenlik önlemi almasını zorunlu koşmaktadır. Her işveren iş sektörüne göre çalışanlarının düşme tehlikesi riskine karşı koruyucu güvenlik önemlerini almak zorundadır. Bu haftaki yazımızda yüksekte çalışanların dikkate almaları gereken güvenlik önlemlerine değinilecektir.

Yüksekte çalışma, bir kişinin potansiyel olarak düşebileceği ve kendini yaralayabileceği yüksekliği ifade etmektedir. Yükseklik kavramı ülkeden ülkeye farlılık gösterebilmektedir. Avrupa’da 1,8 metre, Amerika’da 1,2 metre düşme riski olarak kabul edilmektedir. Ancak düşüldüğünde yaralanma riski olan her nokta yüksek olarak kabul edilmektedir. 1,2 metre üzerindeki her yükseklik iş güvenliği malzemeleri ve kişisel koruyucu ekipmanların kullanılmasını zorunlu kılan yükseklik olarak kabul edilmektedir.

 

 

1. Düşmeyi Önlemeye Yönelik İş Güvenliği Malzemeleri ve Kişisel Koruyucu Donanımlar

Yüksekte yapılan işler için güvenlik önlemlerinin ve çalışanın uygun ergonomik şartlarının sağlanması gerekir. İş yerlerinde yaşanan kazaların büyük çoğunluğu düşme kaynaklıdır. En fazla düşme vakası ise inşaat alanlarında yaşanmaktadır. Yüksekte çalışacak kişilerin düşme riskine karşı alacağı önlemler şunlardır;

  • Düşme tehlikesi olan alanlar ikaz levhaları ile belirgin hale getirilmelidir. Örneğin; “yukarıda çalışma var” güvenlik levhası kişilere daha dikkatli olmaları konusunda uyarı niteliğinde olacaktır.
  • Emniyet kemerinin sağlam bir alana takılmalı ve emniyet kemeri halatının olabildiğince kısa tutulması gerekir.
  • Emniyet kemerinin EN 361 standartlarına uygun şekilde üretilmiş olması gerekir.
  • İşçinin yüksekte rahat çalışmasına olanak sağlayacak ergonomik ve işlevselliği olan iş kıyafetleri tercih edilmelidir.
  • Sisli ve karanlık havalarda çalışılmaya devam ediliyorsa yüksek görünümlü iş elbiseleri tercih edilmelidir. Ayrıca alanın yeterince aydınlatılmış olması gerekir.
  • Kullanılacak kişisel koruyucu ekipmanların EN standartlarına uygunluğu aranmalıdır.

 

 

  • Yüksekte, özellikte elektrik akımına kapılma riski olan alanlarda elektriği geçirmeyecek elektrikçi iş ayakkabıları tercih edilmelidir.
  • Yüksekte çalışma yapılacak mesafe uzun ise, çalışılacak mesafe boyunca emniyet kemeri bağlanabilmesi için çelik gezinme halatı çekilmelidir.
  • Çalışma yapılacak mesafenin her iki ucuna ikaz için ışıldak konulmalı veya vinç yoluna emniyet tamponu konulmalıdır.
  • Yüksekte çalışma esnasına kaymaz tabanlı (kauçuk) iş ayakkabısı tercih edilmelidir.
  • Ani hareketlerde kilitlenen geri sarımlı tutucu sistemler düşmelerde daha iyi bir koruma sağlasın diye direkt olarak emniyet kemerlerine ve bağlantı noktalarına eklenebilir.

2. Düşmeyi Engelleyici Korkuluk Kullanımı

OSHA (Mesleki Sağlık ve Güvenlik İdaresi) tarafından yapılan açıklamaya göre 3,4 metre ve daha yüksekten düşen kişilerin %85’ten fazlasının öldüğü tespit edilmiştir. Alınacak bir diğer güvenlik önlemi korkuluk olacaktır. Kat ve zemin üzerine yüksekliği 1,3 m ve daha fazla olan boşluk alanların standartlara uygun korkuluklarla çevrilmesi gerekir. Buna rağmen korkulukların dış taraflarında çalışırken emniyet kemeri giyilmeli ve sağlam bir yere bağlanmalıdır.

Kalite anlayışı, müşteri memnuniyeti ve tasarımlarıyla 28 yıldır endüstriyel iş kıyafetleri sektöründe faaliyet gösteren Kardelen, iş elbiseleriiş ayakkabıları ve iş güvenliği malzemeleri üretimine devam etmektedir. Siz de hem kendinizin hem de çalışanlarınızın sağlığını önemsiyorsanız kişisel koruyucu donanımlar, iş elbiseleri, iş ayakkabıları ve iş güvenliği malzemeleri konusunda kardelentekstil.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.