Güvenlik Önlemi Olmadan Güvensiz Çalışmaya Yol Açan 5 Bilinçsel Önyargı

Günlük yaşantımızda tecrübe ettiklerimiz ve başkalarının tecrübe ettiklerini göz önünde bulundurarak kararlarımıza yön veririz. Önyargılarımız bizi bir şekilde iyi ya da kötü kararlar almaya yönlendirmektedir.

Bazı önyargılar bizi güvenli olmayan şekillerde hareket etmeye yönlendirerek çeşitli tehlikelere maruz kalmamıza sebep olabilir. İş yerinde daha güvende olmak için öncelikle iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.

 

 

1. Aşırı Güven

Çalışma esnasında kendine aşırı güvenip iş güvenliği süreçlerini atlamak veya göz ardı etmek iş kazalarına davetiye çıkaracaktır. Örneğin; kaynak işi yapılan bir atölyede kendi kendini koruyacağını düşünerek koruyucu gözlük takmamak, kesim atölyelerinde el ve parmakları koruyan koruyucu eldiven takmamak, soğuk hava deposunda çalışan birinin iş kıyafetini giymemesi kötü sonuçlar doğurabilir.

2. Kör Noktaları Göz Ardı Etmek

Bazı çalışma alanlarında meydana gelebilecek iş kazaları, kör noktalarda olabileceği için bunları ayırt etmek ve gerekli önlemleri almak zor olabilmektedir. Örneğin bir şantiyede yüksek alanlara çıkarılan malzemeler için kullanılan tonlarca ağırlığa ulaşan vinçlerin çalışma alanlarının belli bir mesafeye kadar boşaltılmış olması gerekir. Mesafe şartları korunmaz üstelik çalışanlarında başlarında korucuyu baret olmaması yüksekten düşebilecek maddelere karşı tehlike oluşturabilir. İş yerlerinde ayak çarpmalarına sebep olabilecek tehlikeli alanlar yine göz ardı edilen kör noktalardandır. Doğru iş ayakkabısı tercihi ayağa gelebilecek olası risklere karşı koruyuculuk görevi sağlayacaktır.

3. Denetimin Denetimi

Daha önce başka bir birim tarafından çalışma alanına iş kazası riski olmayacağına ilişkin onay verildiğinde bir üst birim gerekli ehemmiyeti göstermeden nasıl olsa onay verildi diye rapora onay verebilir. Bir maden ocağında meydana gelen ve ölümle sonuçlanan kazada yapılan inceleme sonucunda her iki birim tarafından da kaza riski bulunmadığına dair verilen onayda aslında maden ocağının ana kirişlerinde çatlamalar olduğu çatı kalaslarında eksik cıvatalar olduğu saptanmıştır.

4. Riskleri Yok Saymak

İş kazaları risklerini görmezden gelmek veya yok saymak sakatlıklara, yaralanmalara hatta ölümle sonuçlanabilecek olaylara sebebiyet verebilir. Tozlu ve kimyasal alanlarda çalışan kişilerin rahat solunum almaları için toz maskesi kullanması gerekir. Toz maskesi kullanmamaları durumunda nefes darlığı çekebileceklerine dair bilgiyi bilmelerine rağmen bunun kendilerine etki etmeyeceğini düşünerek yapmamaya deva etmeleri büyük yanılgılardan biridir.

5. Varsayılanı Seçme Eğilimi

İnsanlara bir seçenek sunulduğunda genellikle bu en kolay bu yol olduğu için varsayılanı seçme eğilimine gitmektedirler. Çalışma alanlarında da aynı durum geçerlidir. Bir çalışan herhangi bir makinenin başına geçtiğinde o makine için alınan güvenlik önlemlerine riayet edecektir. Örneğin bir iş yerinde iş güvenliği için 5 farklı türde iş eldiveni kullanılması gerekiyorsa hangi eldivenin hangi alanda kullanacağı net bir şekilde belirtilmelidir.